Instal·lar SketchUp sobre Wine a Ubuntu

Passos per instal·lar i executar Google Sketch-Up sobre Wine.

Consideracions prèvies

 • SketchUp ara ja no és de Google, ha sigut venut a l'empresa Trimble. La versió gratuïta ara s'anomena SketchUp Make.
 • És un programa per al sistema operatiu Windows, per a executar-lo sobre una màquina amb SO GNU/Linux hi ha diferents maneres:
  • Sobre una màquina virtual amb el SO Windows instal·lat al HD de la màquina virtual, utilitzant un virtualitzador com VirtualBox o VMware. Necessitem aprendre a utilitzar el virtualitzador, crear la VM i instal·lar-hi una versió de Windoze.
  • Utilitzant l'emulador de Windows per GNU/Linux Wine. És el que farem nosaltres i és el que descric en aquestes instruccions.
 • Com el SO Windows emulat, les seues llibreries, els programes i demés de Wine estan sobre el directori HOME de cada usuari, si utilitzem els usuaris de xarxa del servidor, accedirem a aquests HOMES per xarxa, afegint un retard major i una major càrrega a la xarxa i als ordinadors, a més de poder tindre conflictes per la limitació d'espai al servidor que tenen els usuaris de xarxa (les quotes). Per tant, convé fer tot aquest procediment havent iniciat sessió a l'ordinador amb un usuari local: usrlocal en el cas dels ordinadors de l'aula LTSP.

Procés d'instal·lació

 1. Baixar-se l'instal·lador d'Sketch-Up d'aquesta pàgina (Agafeu l'última versió per Windows a 32 bits, en espanyol). Atenció: aquestes versions modernes semblen estar limitades en temps d'ús! Agafeu d'ací la versió 8, antiga però perfectament funcional.
  • Si esteu a una màquina de l'IES, per no tardar tant, el tinc a una carpeta compartida del servidor de l'IES, obriu un navegador de fitxers, i navegueu fins la carpeta arrel (/) del sistema de fitxers de Linux i després navegant fins /net/programari/instaladors/google-sketchup-8-es-en-win.exe 
  • Per
 2. Abans de res, i per començar amb l'emulador Wine nou de trinca, esborrarem la carpeta .wine  de dins del directori personal (HOME) de l'usuari. Com ja sabeu, ja que el nom d'aquesta carpeta comença per un punt, això vol dir que està oculta, per vore-la cal anar al menú Visualitza de la finestra del navegador de fitxers i triar Mostra els fitxers ocults. (Al esborrar la carpeta .wine, s'esborraran tots els programes de windows que tinguem instal·lats sobre Wine, en aquest usuari, però això no és massa problema, els podem tornar a instal·lar.)
 3. Aquesta versió d'SketchUp Make 2015, demana com a mínim Windows 7, per tant executem el programa de configuració del Wine i escollim a la pestanya Aplicacions que emule a Windows 7.
 4. Executar (fent doble clic) l'instal·lador, i acceptar les opcions per defecte. Una vegada el programa s'haja instal·lat, ja podrem esborrar l'instal·lador i els tres accessos directes acabats en .lnk que ens ha creat a l'escriptori. Les altres tres icones creades que no acaben en .lnk són les llençadores pel Wine, la que ens interessa és la d'SketchUp, les altres són components del programa que no he utilitzat mai, no sé per a què serveixen i no sé com funcionaran sobre Wine.

Ajustar i trucar perquè funcione

 1. Executar el programa Sketch-Up fent doble clic al llençador de l'escriptori (amb l'icona d'una caseta) o des del menú Aplicacions|Wine|Programs|Google SketchUp 8|Google SketchUp.
 2. El programa rodarà, treu la finestra de benvinguda on escollim la plantilla, però després queda en una finestra que no respon, ni tan sols pot tancar-se! Per tancar-la, obrim una terminal, executem l'ordre Linux xkill i cliquem damunt la finestra penjada per matar-la.
 3. Obrir un terminal i executar el programa regedit.
 4. Canviar la clau /HKEY_CURRENT_USER/Software/Google/SketchUp8/GLConfig/Display/HW_OK i posar-la a valor 1.
 5. Canviar també la clau /HKEY_CURRENT_USER/Software/Google/SketchUp8/SnappyInstructor/show i posar-la a valor 0.
 6. Cliquem amb el botó dret sobre la llençadora d'SketchUp i escollim Propietats. Al final de la línia on esta l'orde afegim  /DisableRubyAPI.
 7. Ja deuria funcionar, fent clic a la llençadora de l'escriptori.

Ací vos deixe un screencast on es pot vore tot el procediment:

També he provat sobre Ubuntu 14.04 64 bits, utilitzant el mateix Sketch Up Make 2015 32 bits i funciona:

Sketch Up Make


Darrera modificació: dimecres, 14 desembre 2016, 18:42