Pujar documents a GDrive i compartir-los

ENLLAÇAR FITXERS A MOODLE MITJANÇANT LES OPCIONS DE COMPARTICIÓ DE GOOGLE DRIVE 

Fins ara, quan heu tingut alguna activitat que tenia com a resultat algun tipus de fitxer, aquest fitxer me l'heu fet arribar enviant una còpia directament a Moodle. Això té varis inconvenients:

 • Si refeu la tasca i canvieu el fitxer, aquest s'ha de tornar a enviar.
 • Existeixen dues còpies del fitxer, la vostra al vostre ordinador i la que pot vore el professor a Moodle. És com si quan li volguereu fer arribar un exercici fet a la vostra llibreta, li donàreu una fotocòpia en compte de la mateixa llibreta.
 • A Moodle no es poden penjar fitxers massa grans, en el nostre cas el límit és només 1 Megabyte.
 • Tots els fitxers, de totes les tasques de tots els alumnes representen molta informació que s'ha de alçar al servidor, carregant aquest i dificultant fer còpies de seguretat.

El que vaig a explicar ací és una altra manera de posar eixos fitxers dins les tasques de Moodle. Bàsicament la cosa consisteix en alçar el fitxer en alguna carpeta al vostre Google Drive, compartir-lo per a que puga ser visualitzat per altres i posar al Moodle un enllaç per a que el professor puga arribar a ell. Els avantatges que té aquest mètode són:

 • Només hi ha una única còpia del fitxer i aquesta continua estant sota el vostre poder, quan deixeu de compartir, ja no la pot vore ningú.
 • Si canvieu el document, no heu de tornar-lo a enviar, el professor ja vora la nova versió. En el cas que siga un fitxer NO DE GOOGLE DOCS, per pujar-lo cal fer-ho d'una manera especial per a que açò funcione, mireu-ho més avall.
 • Al servidor de Moodle no puja cap fitxer, només la referència o enllaç que és un text que ocupa molt poc.

En aquest article al bloc dels professors podeu consultar com funciona aquest procediment i també teniu un vídeo amb un exemple detallat.


Ací vaig a fer l'explicació amb captures i amb un exemple concret: uns alumnes de l'optativa d'Informàtica han de compartir una carpeta que tenen a Google Drive i posar un enllaç a ella dins una tasca Moodle:

Aneu al vostre Google Drive i dins la carpeta que ja teniu creada per "Informàtica", creeu-ne una altra de nom "Captures LightBot".

Puja dins aquesta carpeta els fitxers amb les captures que has fet. Pots fer-ho arrossegant els fitxers sobre la finestra del navegador amb la carpeta directament, com es mostra en aquesta imatge:

Ara anem a compartir aquesta carpeta per a que puga ser vista per altres usuaris:

 • feu clic amb el botó dret damunt la carpeta "Captures LightBot" i seleccioneu "Comparteix..."
 • NO COMPARTIU MAI AMB MI PERSONALMENT CAP CARPETA NI DOCUMENT, NO VULL QUE HO FEU AIXÍ MAI! Se'm satura el correu amb aquesta opció. En compte d'això, seleccioneu "Opcions avançades" a la cantonada inferior dreta.
 • Seleccioneu "Canvia..." a les opcions de compartició:
 • De les opcions que ixen, agafeu una de les dues primers, per saber les diferències entre les diferents opcions de compartició podeu consultar aquesta pàgina. Jo recomane la segona: Tothom amb l'enllaç.

Una vegada fets els passos anteriors, el fitxer o carpeta ja pot ser vist i consultat per tota aquella persona a qui li envieu la direcció (aquestes direccions de "coses" en internet s'anomenen "URL"). Anem a vore com podeu posar un text a Moodle amb un enllaç, de manera que quan el professor el llegeixca i clique damunt, vaja al vostre fitxer.

 1. Primer heu de copiar-vos la URL de compartició del vostre document o fitxer. Torneu a anar a "Comparteix..." si és que havíeu eixit, i al quadre que apareix, cliqueu damunt la URL i per copiar-la, utilitzeu el botó "Còpia l'enllaç..." del quadre, o amb el botó dret del ratolí seleccioneu "Còpia" o amb el teclat la combinació de tecles Ctrl+C:
 2. En una altra pestanya del navegador, aneu a la tasca Moodle. Una vegada dins el quadre de redacció de Moodle (al qual s'arriba amb clicant al botó "Afig tramesa", a la part inferior de l'enunciat de la tasca), escriviu la presentació i/o introducció i les paraules que vullgueu que actuen com enllaç. Seleccioneu amb el retolí les paraules que voleu que facen d'enllaç i cliqueu al botó "Inserir enllaç", el que té com a icona una cadeneta:
 3. Dins el quadre que apareix ara, pegueu la URL copiada abans, amb el botó dret del ratolí seleccioneu "Enganxa" o bé amb la combinació de tecles Ctrl+V, dins el quadre "URL de l'enllaç". També podeu seleccionar del desplegable l'opció "Obre en una nova finestra", per facilitar la tasca al professor:
 4. Cliqueu al botó "Actualitza" i ja tindreu l'enllaç fet, alceu els canvis a la tasca amb el botó "Desa els canvis" a la part inferior de la tasca.

En aquest exemple em compartit una carpeta, tot el que posem dins d'ella podrà ser vist pels qui tinguen l'enllaç. Seguint exactament el mateix procediment podem compartir i enllaçar documents o fitxers individuals.

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Com sempre, hi ha diferents camins per fer una mateixa cosa, ací vaig a posar un parell d'exemples de com fer part del que hem explicat, però per camins lleugerament diferents.

En aquest vídeo s'explica com compartir fitxers i documents a Google Drive; cap el final està l'opció de compartir mitjançant enllaços que és la que utilitzem, però en compte de anar per les "Opcions avançades", ell utilitza la ferramenta "Obtén un enllaç que es puga compartir", amb aquesta opció, per defecte només ho comparteix amb persones que tinguen un compte a iesgregorimaians.org, per canviar-ho podeu utilitzar el desplegable :

Com es veu cap el final, es tracta de canviar l'opció de compartir amb persones concretes per la de "Públic al web" o "Tothom amb l'enllaç", clicant al desplegable que apareix després de seleccionar  "Obtén un enllaç que es puga compartir":

Una vegada obtinguda la URL (l'enllaç) del fitxer compartit, la copiem, anem a la tasca Moodle i escrivim el text que volem que faça d'enllaç, cliquem per a inserir un enllaç i posem que el destí siga la URL del document que hem compartit. En aquest vídeo ens expliquen com es creen enllaços en Moodle:

Last modified: Friday, 13 May 2016, 6:58 PM